De ce nu mai poți scoate bani de la bancomat, dacă ai poprire pe cont. De vină sunt sistemele informatice ale băncilor

de: Mădălina Bahrim
21 03. 2023

Mulți români se confruntă cu situația neplăcută de a li se institui poprire pe contul bancar, iar situația este pentru majoritatea o necunoscută totală. În rândurile următoare vom demonta câteva mituri false despre această situație și vom aduce în atenție niște elemente importante pe care orice persoană fizică ar trebui să le cunoască, pentru a ști ce are de făcut și ce nu.

Pentru început, trebuie discutată situația percepției greșite asupra executorilor judecătorești, numeroși români având impresia că de la acești profesioniști le placă problemele.

Mitul executorului judecătoresc. Nu de aici pleacă problemele românilor executați silit

În fapt, procedura de executare silită pleacă de la un titlu executoriu (o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, un act încheiat în formă autentică în față notarului, un contract de credit bancar, un contract de închiriere, un bilet la ordin, etc). Și, totuși, toate oalele se sparg în capul executorilor, pentru că ei sunt singură autoritate investită de lege să pună faptic în aplicare ceea ce prevede titlul executoriu, fie că e vorba de recuperarea unei sume de bani sau alte bunuri mobile/imobile, fie obligația de a face sau a nu face ceea ce a decis, spre exemplu, un judecător.

O analiză manager.ro arată cât de important este să existe instituția executării silite și de ce ne poate fi de mare folos, nouă tuturor: „Să presupunem că ți-ai calculat greșit veniturile pe termen lung, că ai dat greș în afaceri, că te-ai îmbolnăvit și nu ai luat în calcul factorii de risc ce pot aduce fluctuațîi de venit de-a lungul timpului, sau că, pur și simplu, nu mai vrei să restitui banii. Să zicem că ai avut ghinion …

Creditorul tău, însă, trebuie să și-i recupereze. Pentru că ți-ai asumat un angajament de plata în baza căruia eșți obligat să restitui suma respectivă, eventuale dobânzi, etc.

Dacă te afli în această postura, emoțional, îți va fi simplu să vezi în ”executarea silită” un rău absolut. Dar imaginează-ți că tu eșți creditor și împrumuți o suma de bani cuiva, care vine ulterior și îți spune că îi pare rău, dar nu ți-i mai da înapoi, că are ghinion și nu i-au ”ieșit combinațiile”.

Tu, la rândul tău, creditor fiind, nu casă de binefacere, ai propriile cheltuieli, propriul business poate, propria familie, ai încheiat un contract și, practic, și te gândești că îi vei pierde.

Nu-i așa că acum executarea silită e ultima speranța că se va face dreptate între ține și debitorul tău?”

De ce nu mai poți scoate bani din bancomat. Alt mit demontat

Cea mai mare problemă a românilor ce ajung într-o astfel de situație este reprezentată de faptul că se confruntă cu indisponibilizarea banilor din cont, în sensul că nu mai pot retrage numerar de la bancomat, deși reținerea a fost doar de o treime din venitul net. Aceasta se întâmplă contrar majorității opiniilor, care spun că de vină ar fi executorul fiscal sau judecătoresc, ci pentru că sistemul informatic al băncilor care nu știe sau nu este programata să facă diferențierea între sumele ce trebuiesc indisponibilizate și restul de sumă ce poate fi utilizat de către beneficiarul (titularul) contului, drept pentru care suma rămasă neblocată se poate retrage numai în numerar de la casieriile băncilor (bineînțeles, în schimbul unui comision).